Hooghuys Organ Pages
 
Deel 1: het begin
Voor zover we kunnen nagaan, is de familie Hooghuys 'muzikaal actief" geworden met Gerrit Simon Hooghuys, die op 1 januari 1754 te Wormer (NL) gedoopt werd (een officiële bevestiging van zijn geboordedatum is niet teruggevonden). In 1806 verhuisde Gerrit van Middelburg (NL) naar Brugge (B), waar hij in een lokale krant het volgende bericht liet verschijnen (omgezet in modern Nederlands …):

Gerardus Hooghuys, orgelbouwer, heeft de eer
het publiek ervan te informeren dat hij komen wonen is
in deze stad Brugge in de Vlaemingstraat nabij de Vlaeminbrug.
Hij gelast zich met het bouwen van nieuwe orgels
en het repareren van bestaande instrumenten,
dit alles aan gematigde prijzen.

Van wie Gerrit Simon het vak van orgelbouwer leerde, is onbekend (mogelijk van zijn vader?). Hij overleed op 24 januari 1813.

Simon Gerard Hooghuys – de oudste zoon van Gerrit Simon – werd geboren te Middelburg op 14 februari 1780 en overleed te Brugge op 21 oktober 1853.

Louis Benoit Hooghuys – de derde zoon van Simon Gerard – werd dan weer geboren op 21 maart 1822 te Brugge. Met Louis Benoit breekt het hoogtepunt aan in de kerkorgelbouw door de familie Hooghuys. Reeds in 1854 was hij gevestigd als orgelbouwer. Zijn werken geven blijk van zowel vakmanschap als vakkennis: zijn vaardigheden waren gebaseerd op een geleidelijke vereenvoudiging van het late barokorgel tot een vroegromantisch instrument. Onderzoek van de dispositie van zijn instrumenten leert ons dat het harmonieuze samenspel van registers met een zachte klankkleur voor Louis Benoit belangrijker was dan het contrast tussen luide, expressieve registers.

 
Louis Benoit Hooghuys Porseleinen reclameplaat van Louis Benoit Hooghuys Hooghuys kerkorgel te Maldegem, gerestaureerd in 2005-2006
Kerkorgel te Maldegem gebouwd door Louis Benoit Hooghuys (gerestaureerd in 2003-2005)
Porseleinen reclameplaat van Louis Benoit Hooghuys
Louis Benoit Hooghuys
(1822-1885)
 
 
Louis Benoit overleed te Brugge op 16 april 1885. Tal van instrumenten van zijn hand kunnen nog gezien en beluisterd worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen en zelfs in het buitenland. Naar verluidt liep de kwaliteit van de kerkorgels na de dood van Louis Benoit langzaam achteruit door de mechanisatie van het productieproces.

François Bernard Hooghuys – Louis' jongere broer – werd geboren te Brugge op 15 november 1830. In 1865 werkte hij als Louis Benoits assistent. In 1869 vestigde hij zich echter te Geraardsbergen (Grammont in het Frans) en vermoedelijk vanaf dat moment ging hij bij de bloeiende kerkorgelfabriek van Charles Anneessens te Geraardsbergen werken (nadien zou zijn zoon Louis François – die de overstap zou maken naar mechanische orgels – er ook gaan werken). François stierf in de Oudenbergstad op 30 november 1888.

 
    Etiket François Bernard Hooghuys in kerkorgel    
 
Etiket van François Bernard in een kerkorgel:
Deze orgel is herstelt [sic] met nieuwe
registers door François Hooghuys.
Orgelmaeker in Brugge
in het jaar 1869.
 
  
Deel 2: van kerk- naar draaiorgel »
Pagina laatst bijgewerkt op 23.08.2006